x

Free delivery for orders over 200 € for selected European countries.

Products: 1-24 of 58

Set Descending Direction
Page:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Products: 1-24 of 58

Set Descending Direction
Page:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Maže za smučarske deske so enake tistim, ki se uporabljajo tudi za smuči.

Prednost Holmenkol smučarskih voskov je njihova enostavna razdelitev po barvah za posamezna temperaturna območja. Maže rumene barve so primerne za toplejše snežne razmere od 0 °C do nekje – 4 °C, maže rdeče barve so primerne za temperature snega od približno – 4 °C do približno – 14 °C (te maže se najpogosteje uporabljajo v našem alpskem prostoru), maže modre barve pa so namenjene za mrzle snežne pogoje nekje pod – 14 °C. Dodatna prednost Holmenkol smučarskih maž je tudi njihov zožan in poenostavljen program, saj so v vsakem razredu glede na kvaliteto smučarske maže le tri različne maže, po ena za vsako temperaturno območje. Primer enostavne razdelitve smučarskih voskov v razredu HF smučarskih voskov je Racingmix WET (za tople pogoje), Racingmix MID (za srednje temperature snega) in Racingmix COLD (za mrzle pogoje).

PARAFIN - CH, FLUOR LF + HF + PRAŠKI
Osnovna sestavina za večino smučarskih voskov je parafin (hidrokarbon – CH ali ogljikovodik), ki je derivat nafte. Prednost parafinskih maž je, da smučko oziroma drsno ploskev naredijo mastno in jo na ta način dobro zaščitijo pred izsušitvijo. Vsi univerzalni voski, osnovni voski ali bazični voski vsebujejo parafin in se imenujejo parafinski voski ali hidrokarbonski voski – CH. Razlika med parafinskimi mažami je v kvaliteti parafina in drugih dodatkih v njih. Primer Holmenkol osnovne hidrokarbonske maže je Betamix RED.

Za boljše drsenje smuči oziroma višjo hitrost smučanja zlasti v primerih višje vlažnosti snega se parafinu dodaja fluor, ki ima odlično lastnost drsenja. V kolikor je količina fluora v maži manjša (nekje do 30 %), je to nizki fluor vosek (ang. Low Fluor ali LF vosek); v kolikor pa je vsebnost fluora v maži višja, je to visoki fluor vosek (ang. High Fluor ali HF vosek). Slabost fluora je, da suši drsno oblogo, zaradi česar je potrebno predhodno mazanje s parafinskimi voski. Za tekmovanja na najvišji ravni v Evropskem in Svetovnem pokalu v smučanju, deskanju na snegu, smučarskem teku in smučarskih skokih se uporabljajo 100 % fluor praški in nano praški (nanotehnologija), kar zagotavlja odlično drsnost in najvišje hitrosti smučanja. Primer Holmenkol maže z nizkim fluorom je LF 21; primer Holmenkol maže z visokim fluorom je Racingmix WET; primer za Holmenkol 100 % fluor prašek pa je Race Powder MID.

Za pomoč pri izbiri ustrezne maže sledite naslednji povezavi - generator za izbiro voskov.

MAZANJE SMUČI
Običajen in tudi najbolj priporočljiv nanos smučarskega voska je z likalnikom za mazanje smuči, ker to zagotavlja najboljše vpijanje voska v drsno oblogo smuči ali snežne deske in najbolj kvalitetno zaščito zanjo. Mazanje smuči in snežnih desk (boardov) z likalnikom ob nanosu parafinskih voskov (univerzalni voski, osnovni ali bazični voski) je dokaj enostavno in tudi varno, saj so temperatute likanja nekje med 110 °C in 140 °C. Mazanje fluor voskov in praškov pa zahteva nekaj več izkušenj in pozornosti ter kvaliteten likalnik (priporočljiv je elektronsko krmiljen likalnik, ki zagotavlja konstantno temperaturo likanja) in ustrezno zaščitno masko za dihala (pri likanju nastajajo fluor hlapi, ki so strupeni).

Rekreativni smučarji radi posegajo tudi po mažah za enostavno mazanje smuči na terenu brez likanja. To so ponavadi univerzalne maže, kot so maže v sticku, paste in spreji za mazanje smuči. Ti voski za mazanje smuči pridejo zelo prav med nekaj dnevnimi smučarskimi počitnicami, saj z njihovo uporabo poskrbite, da je drsna obloga smuči ves čas zaščitena, pa tudi smuči bojo drsele bolje. Primer enostavnega smučarskega voska za mazanje smuči na terenu brez likanja je Naravni bio vosek v pasti.